top of page

RÖNESANS 2016

Student Competition 

"Sürdürülebilir Geleceği Tasarla"

Programların yerleştiği kütleler yatay büyüme tercih edilerek büyük ölçekli monoblok kütle kavramından uzaklaştırılıp kütlesel hareketlerle topografyadan gelen kotlar arasında eritilerek bu kütlelerin üreyip çoğalması ile toprakla oluşan bağlılığının artması amaçlanmıştır. Parçalanmalarının yüzeyleri geliştirmek için bir yöntem olarak kullanıldığı ve bu yöntemle zemin ve çatı sınırlarının muğlaklaşarak yok edilmeye çalışılmıştır.


Sürdürülebilir okul kavramı öğrencilerin kendi okullarını sadece eğitim alanı olarak kullanılabilecek bir yer olması ile değil yaşanılabilir ve öğrencilerin bu dönüşüme katkıda bulunabilecekleri alana sahip olması ve bununla ilgili eylemlere yönlendirilmesi ile oluşmalı. Bu bağlamda verilen arazide bulunan 5 metrelik kot farkını mimari tasarımı oluşturan ana veriler olarak kullanıp burada ki eğime yerleştirilen kütleler arasında ki ilişki ile yeni bir programlama amacı güdülmüştür.

Bu kütlelerin üstlerini gezilebilecek peyzaj alanına dönüştürerek çocukların vakit geçirebilecekleri alanlar üretilmiştir ve bu alanları çocukların kendi okullarını yeşil olarak bırakma sorumluluğu kazandıracak küçük tarlalar oluşturarak öğrencilerin kendi bitkilerini yetiştirebileceği ve okulu hep canlı bir görünüme büründürebileceklerdir. Bu yeşil bahçelere kütüphane ve ortak girişten ulaşım sağlanarak çocukların vakit geçirebilecekleri birer sosyal alana dönüşmesi amaçlanmıştır. bu tasarımın bulunduğu bağlamda İnan parkı, kent meclisi ve halk eğitim merkezinin olması ile okul vakti dışında da binanın içinden oluşturulan yarıklarla etrafında bulunan kamusal alanlardan beslenebilecek yeni birere kamusal alana dönüşebilen bir tasarım olabilmesi düşünülmüştür.

 

Çevresindeki yollar incelenerek daha az yoğunlukta olan Arkan sokaktan girişin verildiği ve güneye doğru yükselen kotlara diğer programlar yerleştirilmiştir. Değerli olarak görülen İnan parkı doğrultusunda sınıflar yerleştirilerek içeriye doğal ışık ve yeşil bir doku görünümü taşınmıştır. Bodrum katında otopark, spor salonu ve yemekhane yerleştirilip yemekhaneden -3,5 kotluk peyzaj alanına direk geçiş sağlanmıştır. Artı kotlarda sirkülasyon yönetim kısmı ile başlayıp misafirlerin gezebileceği fuaye ve dinlenebileceği kantinden oluşur. Daha sonra sınıflar bunu izleyerek 3 kotundan sonra kütüphane ve çok amaçlı salon yerleştirilmiştir. Engelliler ve ziyaretçiler için yer yer rampalar yapılarak yüksek eğimli yerlerdeyse merdivenlere engelli asansörleri yerleştirilmiştir.

Pafta 1
Pafta 2
Render 1
Render 2
2
1
1

Meet The Team

Bilgehan Bölek

TOBB ETU Architecture

  • Grey LinkedIn Icon

Zeynep Ersayın

TOBB ETU Architecture

  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page